Privatlån
2024-02-15
10 tips som kan ge dig mer lyx – Zensum avslöjar hur!
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

10 tips för att ha råd med mer lyx

Vi har alla något som vi tycker att vi är värda att unna oss – oavsett om det är ett dyrt plagg, sportutrustning av högsta kvalitet eller åka till en härlig destination på semestern. Vad lyx är för dig vet du allra bäst, men hur får man råd att lyxa till det utan att överskrida sin budget? Här får du våra nio bästa tips.


1. Definiera ditt sparmål

Först och främst behöver du bestämma vad det är du vill unna dig och undersöka hur mycket det kostar. Är det endast en konkret sak du vill köpa är det betydligt lättare att planera och anpassa din ekonomi därefter, men om det handlar om flera saker eller något med en mer flytande kostnad (till exempel en resa) är det större risk att budgeten spricker. I det senare fallet kan du behöva sätta en övre gräns för hur mycket du får spendera.


2. Gör en budget

Skapa en budget där du listar dina inkomster och utgifter, och i samband med detta kan det vara bra om du ser över ditt kontoutdrag så att du inte glömmer någon utgift. Genom att göra en budget får du bättre överblick över hur mycket du faktiskt har råd att lägga undan till dess inköpet ska ske.


3. Öppna ett sparkonto

Genom att separera de pengar du ska spara från ditt vanliga lönekonto slipper du att av misstag råka nalla av pengarna som ska gå till ditt sparmål. Öppna ett sparkonto där du placerar pengarna, och rör dem inte innan de ska användas.


4. Undvik dina ekonomiska svagheter

När du har ett tydligt sparmål blir det ofta betydligt enklare att prioritera rätt i vardagen, men ibland kan du behöva påminna dig om dess existens för att undvika att spendera pengar på onödiga saker. Fundera på var dina ekonomiska svagheter ligger; har du för vana att klicka hem saker online eller har du svårt att säga nej till dyra restaurangbesök? Försök att hitta en lösning som gör att du undviker att hamna i en sådan situation, oavsett om det är att tänka att du kan köpa saken om någon månad eller om det är att planera in billigare aktiviteter. 


5. Jobba extra

Om du har möjlighet att jobba några fler timmar eller ta ett extrajobb är det här ett utmärkt tillfälle att göra det. Förutom att du, om än tillfälligt, ökar din inkomst kommer du inte få lika stor möjlighet att spendera pengar eftersom du arbetar – det kommer helt enkelt att gå snabbare för dig att nå ditt mål.


6. Sälj saker i andra hand

Ta en dag och gå igenom allt du äger. Finns det något du inte har använt på flera år och som troligtvis skulle komma till bättre användning hos en annan person? Då är det dags för dig att sälja prylen eller plagget. Några utmärka sajter för att sälja saker i andra hand är Blocket, Tradera och Facebook Marketplace.


7. Minska dina matkostnader

Mat är en sådan utgift som lätt kan dra iväg, men genom några enkla knep kan du sänka dina matkostnader rejält. Titta i ditt skafferi och gör ett matschema för den kommande veckan utifrån de råvaror du redan har hemma. Var förutseende och planera även in mellanmål och kvällssnacks så att du inte råkar hamna i en situation där du spenderar pengar på onödigt dyra produkter för att hungern plötsligt slår till. Gå sedan och storhandla så att du har alla råvaror du behöver, det gör det lättare att hålla sig till planen.


8. Hyr ut ditt boende

Varför inte tjäna pengar på ditt eget boende om du ändå ska åka bort? Du kan till exempel hyra ut det via AirBnB och få en bra slant för att låta någon annan bo där. Känner du dig obekväm med att hyra ut ditt hem till en främling kan du använda sociala medier för att höra om någon bekant, eller en vän till en vän, letar efter ett tillfälligt boende under den period du är borta.


9. Ta hjälp av en vän

Ibland kan sparandet kännas ensamt, särskilt när man känner att man behöver tacka nej till någon tillställning för att man inte vill spendera mer än planerat. Dock finns det något du kan göra för att undvika att hamna i en situation då du släpper ditt fokus – ta hjälp av en vän som också har ett sparmål. Förutom att ni kan sporra och få inspiration av varandra blir det ofta lättare att hålla sig till sin plan om man känner att man inte är ensam i situationen. Dessutom får du någon att fira med när du har nått ditt mål.

10. Jämför dina möjligheter

Att ha en buffert, pengar på fickan och även kunna spendera pengar på lyx är en komplicerad men fullt möjlig balansgång. Ibland är privatlån ett alternativ för att finansiera något som kanske har längre livslängd än lågprisalternativet. När ett lån är på kartan vet vi att många kronor kan sparas på att jämföra lånen noggrant först - något som vi på Zensum dessutom är experter på!

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.