10 tips som kan ge dig mer lyx – Zensum avslöjar hur!

Går det att ha råd med det lilla extra trots en tajt budget? Här får du våra 10 bästa tips på hur du kan se till att få pengar över till att unna dig.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Privatlån
2023-04-27
10 tips som kan ge dig mer lyx – Zensum avslöjar hur!

10 tips för att ha råd med mer lyx

Vi har alla något som vi tycker att vi är värda att unna oss – oavsett om det är ett dyrt plagg, sportutrustning av högsta kvalitet eller åka till en härlig destination på semestern. Vad lyx är för dig vet du allra bäst, men hur får man råd att lyxa till det utan att överskrida sin budget? Här får du våra nio bästa tips.


1. Definiera ditt sparmål

Först och främst behöver du bestämma vad det är du vill unna dig och undersöka hur mycket det kostar. Är det endast en konkret sak du vill köpa är det betydligt lättare att planera och anpassa din ekonomi därefter, men om det handlar om flera saker eller något med en mer flytande kostnad (till exempel en resa) är det större risk att budgeten spricker. I det senare fallet kan du behöva sätta en övre gräns för hur mycket du får spendera.


2. Gör en budget

Skapa en budget där du listar dina inkomster och utgifter, och i samband med detta kan det vara bra om du ser över ditt kontoutdrag så att du inte glömmer någon utgift. Genom att göra en budget får du bättre överblick över hur mycket du faktiskt har råd att lägga undan till dess inköpet ska ske.


3. Öppna ett sparkonto

Genom att separera de pengar du ska spara från ditt vanliga lönekonto slipper du att av misstag råka nalla av pengarna som ska gå till ditt sparmål. Öppna ett sparkonto där du placerar pengarna, och rör dem inte innan de ska användas.


4. Undvik dina ekonomiska svagheter

När du har ett tydligt sparmål blir det ofta betydligt enklare att prioritera rätt i vardagen, men ibland kan du behöva påminna dig om dess existens för att undvika att spendera pengar på onödiga saker. Fundera på var dina ekonomiska svagheter ligger; har du för vana att klicka hem saker online eller har du svårt att säga nej till dyra restaurangbesök? Försök att hitta en lösning som gör att du undviker att hamna i en sådan situation, oavsett om det är att tänka att du kan köpa saken om någon månad eller om det är att planera in billigare aktiviteter. 


5. Jobba extra

Om du har möjlighet att jobba några fler timmar eller ta ett extrajobb är det här ett utmärkt tillfälle att göra det. Förutom att du, om än tillfälligt, ökar din inkomst kommer du inte få lika stor möjlighet att spendera pengar eftersom du arbetar – det kommer helt enkelt att gå snabbare för dig att nå ditt mål.


6. Sälj saker i andra hand

Ta en dag och gå igenom allt du äger. Finns det något du inte har använt på flera år och som troligtvis skulle komma till bättre användning hos en annan person? Då är det dags för dig att sälja prylen eller plagget. Några utmärka sajter för att sälja saker i andra hand är Blocket, Tradera och Facebook Marketplace.


7. Minska dina matkostnader

Mat är en sådan utgift som lätt kan dra iväg, men genom några enkla knep kan du sänka dina matkostnader rejält. Titta i ditt skafferi och gör ett matschema för den kommande veckan utifrån de råvaror du redan har hemma. Var förutseende och planera även in mellanmål och kvällssnacks så att du inte råkar hamna i en situation där du spenderar pengar på onödigt dyra produkter för att hungern plötsligt slår till. Gå sedan och storhandla så att du har alla råvaror du behöver, det gör det lättare att hålla sig till planen.


8. Hyr ut ditt boende

Varför inte tjäna pengar på ditt eget boende om du ändå ska åka bort? Du kan till exempel hyra ut det via AirBnB och få en bra slant för att låta någon annan bo där. Känner du dig obekväm med att hyra ut ditt hem till en främling kan du använda sociala medier för att höra om någon bekant, eller en vän till en vän, letar efter ett tillfälligt boende under den period du är borta.


9. Ta hjälp av en vän

Ibland kan sparandet kännas ensamt, särskilt när man känner att man behöver tacka nej till någon tillställning för att man inte vill spendera mer än planerat. Dock finns det något du kan göra för att undvika att hamna i en situation då du släpper ditt fokus – ta hjälp av en vän som också har ett sparmål. Förutom att ni kan sporra och få inspiration av varandra blir det ofta lättare att hålla sig till sin plan om man känner att man inte är ensam i situationen. Dessutom får du någon att fira med när du har nått ditt mål.

10. Jämför dina möjligheter

Att ha en buffert, pengar på fickan och även kunna spendera pengar på lyx är en komplicerad men fullt möjlig balansgång. Ibland är privatlån ett alternativ för att finansiera något som kanske har längre livslängd än lågprisalternativet. När ett lån är på kartan vet vi att många kronor kan sparas på att jämföra lånen noggrant först - något som vi på Zensum dessutom är experter på!

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen