Privatlån
2024-02-15
Går det att låna pengar som pensionär? → Zensum förklarar
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Får man låna pengar som pensionär - här berättar Zensum vad som gäller

Kanske har du hört att det är svårare för pensionärer att ta bolån, men hur ser det ut med andra sorters lån? I den här artikeln tar vi upp vad du behöver veta om att låna pengar efter att du har gått i pension.

Vad gäller om du vill ta ett lån som pensionär?

Så länge du är över 18 år kan du ansöka om lån i Sverige, även om du har gått i pension. Det enda som krävs är att långivaren bedömer att du har ekonomiska förutsättningar att klara de kostnader som lånet medför, det vill säga att din pension är tillräckligt hög i förhållande till dina utgifter. 

3 tips som förbättrar dina förutsättningar att få lån 

Att öka sina inkomster kan vara svårt som pensionär, men det finns andra saker du kan göra för att förbättra din betalningsförmåga

1. Minska dina utgifter 

Hur kan du minska dina månatliga kostnader? Det finns olika tillvägagångssätt för att komma runt detta hinder, men det du kan börja med är att ta fram ett kontoutdrag och se över dina utgifter. Finns det några abonnemang eller medlemskap du inte har användning för är det dags att säga upp dem. Ett annat effektivt sätt att spara pengar är att fundera på vilka dyra vanor du har, och göra dig av med dem.  

2. Betala av eller samla lån och krediter

Om du redan har lån och krediter behöver du att prioritera att återbetala dem. Börja med de lån som har högst ränta – det är lånen som kostar mest. Ett annat alternativ är att ta ett samlingslån, vilket innebär att du bakar ihop dina krediter och lån till ett enda privatlån. Förutom att det ger dig bättre överblick över dina utgifter kan det minska den totala lånekostnaden.

3. Hitta en medlåntagare

Chansen att banken kommer att bevilja lånet blir betydligt större om ni är två som ansöker, och det kan dessutom leda till bättre lånevillkor. Om du inte har en partner att söka med funkar det lika bra med en familjemedlem eller vän. Att bli medlånetagare innebär dock ett solidariskt betalningsansvar, det vill säga om du inte betalar som avtalat blir din medsökande skyldig att göra det. Var därför helt säker på att medlåntagaren är införstådd med vad som händer i olika situationer så att lånet inte leder till en konflikt. 

Vad är skillnaden mellan privatlån, hypotekslån och seniorlån? 

Det är främst två typer av lån som är relevanta för pensionärer; privatlån och hypotekslån. Seniorlån är en låneform som tidigare fanns hos vissa långivare, men idag går det inte att teckna nya seniorlån.

Hypotekslån 

Ett hypotekslån, även kallat kapitalfrigöringskredit, är ett lån som innebär att du frigör kapital genom att pantsätta din bostad. En förutsättning för att ta ett hypotekslån är därmed att du äger en bostad, och den ska gärna vara lågt belånad. När du tecknar ett hypotekslån lämnar du en del av din bostads marknadsvärde som säkerhet, och den nya långivaren tar över det gamla bolånet. Utifrån bostadens värde beräknar långivaren hur mycket du får låna, och lämnar samtidigt utrymme så att du slipper amortera och betala ränta. Lånet får du vanligtvis ha kvar så länge du vill. Hypotekslån är vanligtvis betydligt dyrare än andra låneformer, ofta flera procentenheter dyrare än bolån. En annan nackdel är att om du vill lösa lånet behöver du betala den totala skulden och den obetalda räntan – vilket inte särskilt många pensionärer har råd med.

Privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet där lånevillkoren främst baseras på din betalningsförmåga. När du tar ett privatlån behöver du betala ränta och återbetala lånet enligt en amorteringsplan. Till skillnad mot hypotekslån finns det många långivare som erbjuder privatlån, vilket gör det betydligt lättare att hitta lån med bra villkor. Det enklaste sättet att hitta bästa möjliga privatlån är dock genom att vända sig till en låneförmedlare. Då får du hjälp med att skicka ut din låneansökan till flera långivare helt kostnadsfritt, och långivarna återkommer sedan med offerter inom ett dygn. Därefter kan du i lugn och ro gå igenom dina alternativ, och om du hittar ett som passar dig är det bara att slå till.

Vanliga frågor om lån för pensionärer 

Får jag låna pengar som pensionär?

Ja, men om ditt lån beviljas beror på om banken bedömer att du har en god betalningsförmåga.

Varför blir jag nekad lån som pensionär?

En vanlig anledning till att pensionärer nekas lån är att deras inkomster är för låga i förhållande till lånekostnaderna.

Hur kan jag som pensionär få bättre lånevillkor? 

Du kan till exempel ta hjälp av en låneförmedlare. Då får du hjälp med att jämföra lån från flera långivare – helt kostnadsfritt.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.