Privatlån
2023-09-28
Lån med säkerhet vs lån utan säkerhet – vad är bäst?

Så fungerar lån med respektive utan säkerhet 

Lån från banker och kreditgivare kan delas in i två huvudkategorier – lån med säkerhet, och lån utan säkerhet. I den här artikeln kan du läsa om vad som skiljer de båda lånetyperna åt, vilka för- och nackdelar som finns med respektive sätt att låna samt hur Zensum kan hjälpa dig att hitta lån med bästa möjliga villkor.

Lån med säkerhet

När du lånar med säkerhet använder du en tillgång som pant till banken. Tillgången fungerar som ett slags försäkring, vilken långivaren kan lösa in om du inte betalar tillbaka lånet enligt villkor. 

Exempel på lån med säkerhet är bolån, där bostaden som lånet är knutet till står som säkerhet, och billån där bilen används som säkerhet. Fritidshus, båtar, husbilar och motorcyklar är andra exempel på tillgångar som också kan användas som säkerhet för lån.

Lån med säkerhet är en tryggare låneform för banken, varför räntan för den här typen av lån oftast är lägre. Har du inte möjlighet att betala tillbaka lånet enligt avtal kan banken alltid kräva inlösen av den pantsatta tillgången – det vill säga det som står som säkerhet för lånet. 

Fördelar

 • Oftast lägre ränta eftersom låneformen är tryggare för banken.
 • Möjlighet att lösa lånet genom att sälja tillgången, till exempel bostaden eller bilen. Detta kan vara bra om din ekonomi plötsligt förändras och din betalningsförmåga försämras. 

Nackdelar

 • För vissa lån med säkerhet krävs en egen kontantinsats, vilket förutsätter tillräckligt god ekonomi. Detta gäller framförallt bolån, där du måste ha 15% kontantinsats för att beviljas lån.

Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet innebär att du lånar utan att pantsätta någon tillgång. Den här typen av lån kallas även för blancolån, och är på grund av avsaknaden av säkerhet förenat med högre risk för banken. Har du inte möjlighet att betala tillbaka finns ingen tillgång som kan lösas in för pengar. För att kompensera för den högre risken har lån utan säkerhet ofta betydligt högre ränta än de med säkerhet. 

Fördelar

 • Måste inte användas för att köpa någon specifik tillgång (exempelvis ett hus eller en bil) utan kan läggas på vilken konsumtion du vill. 
 • Kräver ingen kontantinsats.

Nackdelar

 • Lån utan säkerhet är högkostnadskrediter med dyr ränta. Månadskostnaden kan bli hög även för relativt låga lånebelopp. 
 • Mer riskfyllt för dig som låntagare. Kan du inte betala tillbaka lånet enligt avtal finns risk att ärendet går vidare till Kronofogden. Detta eftersom långivaren inte har någon pant att lösa in.

Vilken typ av lån ska du välja?

Kostnadsmässigt är det som regel bättre att låna med säkerhet än utan. Blancolån har hög ränta för att kompensera för det högre risktagandet som lån utan säkerhet innebär för banken eller kreditgivaren. 

Med det sagt kan det också finnas tillfällen då du behöver låna pengar utan säkerhet – till exempel om du är i behov av ett privatlån och det inte finns något att använda som säkerhet. Ska du ta ett blancolån är det emellertid extra viktigt att jämföra ränta och villkor mellan olika banker samt att inte låna mer än du absolut behöver och har råd att betala tillbaka. 


Läs mer om olika typer av lån.

Bra att tänka på gällande lån med vs utan säkerhet

 • Lån med säkerhet har alltid en tillgång som pant – exempelvis en bostad, ett fritidshus, en bil eller en båt. 
 • Säkerheten är en trygghet för banken, varför lån med säkerhet generellt har lägre ränta än lån utan. 
 • Privatlån utan säkerhet innebär en högre risk för både banken och dig som låntagare, men kan vara ett alternativ om du behöver ett konsumtionslån att använda som du vill. 
 • Det är alltid viktigt att jämföra ränta och villkor oavsett vilken typ av lån du tar. Räntan kan skilja sig mycket åt mellan olika banker och långivare, varför du kan spara många kronor på att jämföra låneerbjudanden från flera innan du bestämmer dig.

Så kan Zensum hjälpa dig att hitta lån med bäst ränta

När du ska söka lån kan en smidig jämförelsetjänst vara till stor hjälp för att hitta bäst villkor, både för lån med säkerhet och utan. Hos Zensum kan du söka bolån och privatlån hos många olika banker och kreditgivare med endast en ansökan – och en kreditupplysning. Du får offerter från olika aktörer och kan enkelt välja det alternativ som ger dig bäst villkor. Tjänsten är kostnadsfri och lätt att använda. 


Vill du ha hjälp att hitta marknadens mest förmånliga låneerbjudanden, eller tips om hur du kan tänka kring lån med eller utan säkerhet? 


Varmt välkommen till oss på Zensum.

Vanliga frågor om lån med och utan säkerhet


Vad är lån med säkerhet?

Lån med säkerhet är ett lån där en tillgång används som pant för banken. Exempel på tillgångar som kan användas som säkerhet är bostäder, bilar och båtar. 

Vad är lån utan säkerhet?

Lån utan säkerhet är lån som beviljas utan att du behöver pantsätta någon särskild tillgång. Lån utan säkerhet kallas även för blancolån, eller privatlån.

Vad är bäst – lån med säkerhet eller lån utan säkerhet?

Det beror på. Lån med säkerhet har oftast lägre ränta och är därmed billigare. De är också tryggare. Om möjligt är denna låneform således generellt att föredra. 

Lån med säkerhet vs lån utan säkerhet – vad är bäst?

Enkel guide om skillnaden mellan lån med säkerhet & lån utan ✓För- & nackdelar med olika lån ✓Så kan Zensum hjälpa dig hitta lån med och utan säkerhet.
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen