Privatlån
2024-02-15
Checklista vid köp av husbil & husvagn → Zensum tipsar
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Köp en husbil eller husvagn som passar din plånbok

På senare tid har det blivit alltmer populärt att åka på campingsemester. Vi svenskar köper husvagnar och husbilar som aldrig förr. Det ökade intresset leder till många frågor – vad ska jag tänka på när jag köper husvagn eller husbil? Ska jag köpa begagnat eller nytt? 

Se över din budget

Som vid de flesta inköp är det bra att börja med att se över budgeten. Vad har du råd med? En husbil är betydligt dyrare än en husvagn av motsvarande standard och ålder både i inköp och drift. I dagsläget kan du få betala omkring 800 000 kronor för en ny standardhusbil och cirka 300 000 för en husvagn med liknande standard. En husbil är dessutom betydligt dyrare i drift än en husvagn. Det kan kosta närmare 6 000 kronor i månaden att äga och bruka en husbil och närmare 2 500 kronor i månaden att bruka och äga en husvagn. Det är en prisskillnad som kan visa sig betydelsefull i det långa loppet. Så vill du komma billigare undan är en husvagn ett bättre val. 

Hur mycket du får betala för husbilen eller husvagnen beror naturligtvis på huruvida du vill investera i en begagnad eller ny variant. Priset påverkas också av dess komfort. Drömmer du om en husbil eller husvagn men saknar de ekonomiska medel du behöver? Hos oss på Zensum kan du jämföra olika husbils- och husvagnslån för hitta ett som passar dig. Du kan även jämföra räntor och villkor för olika fritidslån.

Husbil eller husvagn?

Husbilar och husvagnar har båda sina fördelar och nackdelar. Vilken typ du ska välja beror dels på din budget, dels på hur du planerar att campa. En husvagn passar framförallt dig med flera mindre barn och som har tänkt stanna länge på samma plats. Husvagnen erbjuder nämligen mer boyta per krona, vilket gör den perfekt för en större familj. När du väl har parkerat kan du dessutom koppla loss bilen och åka omkring i närområdet utan bekymmer. 

En husbil passar bättre för ensamresenärer, par eller familjer med självständiga tonårsbarn.
Fördelen med husbilen är att du mer spontant kan åka långa sträckor på kort tid. Medan husvagnsägare har en tendens att stanna på samma camping en längre tid, så checkar husbilsägare i genomsnitt in på en camping var fjärde natt. Däremellan står de vanligtvis ute i de fria.  

Köpa begagnat eller nytt – vad passar din plånbok?

Det är naturligtvis en underbar känsla att åka och bo i en sprillans ny husbil eller husvagn, men det innebär också en större ekonomiskt åtagande. Inköpspriset är betydligt högre och värdeminskningen kan bli så stor att du förlorar mycket mer pengar vid en eventuell försäljning än vad du hade gjort om du köpte en begagnad variant. På så sätt kan det i många fall vara mer ekonomiskt försvarbart att satsa på en begagnad husbil eller husvagn. 

Glöm inte att göra en egen kontroll av husvagnen eller husbilen oavsett om du köper den av en bilhandlare eller
privatperson.

Checklista för ett lyckat husbils- och husvagnsköp

  • Se över din ekonomi
  • Lär känna marknaden
  • Kontrollera fukt och mögel
  • Undersök eventuellt slitage
  • Inspektera el-, gas- och vattensystemen
  • Undersök servicehäftet och andra dokument
  • Kontrollera vem som äger husbilen eller husvagnen
  • Provkoppla och provkör

Vanliga frågor om att köpa husbil och husvagn

Vem kan köpa husbil eller husvagn?

Vem som helst kan köpa en husbil eller husvagn, men för att köra eller dra en sådan måste du ha B-, alternativt C-behörighet beroende på hur tung husbil eller husvagn du vill köra/dra.

Var kan man köpa husbil eller husvagn?

Du kan köpa en husvagn eller husbil direkt från tillverkaren, en bilhandlare eller privatperson. 

Varför ska man köpa en husbil eller husvagn?

De flesta som köper husbil eller husvagn gör det för att resa längre sträckor utan att vara beroende av andra för transport och boende. 

Hur mycket kostar det att köpa en husbil eller husvagn?

Inköpskostnaden kan variera från tiotusentals kronor till över en miljon, beroende på vilken husbil eller husvagn du vill ha. Därefter tillkommer även löpande drift och underhållskostnader.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.