Bolån
2024-02-15
Kan banken dra tillbaka bolån?
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Kan banken dra tillbaka bolån?

När du tar ett bolån blir du skyldig att följa de villkor som du och långivaren har kommit överens om, såsom att betala ränta och amortera. Om du inte håller din del av avtalet finns en risk att banken kommer att säga upp lånet innan avtalstidens slut, vilket betyder att du behöver återbetala det. I den här artikeln går vi igenom vilka situationer som banken kan dra tillbaka ett bolån.

I vilka situationer kan banken säga upp bolån i förtid?

Om du har tecknat ett bolån kan banken inte säga upp lånet hur som helst, men det finns några undantag:

1. Försenade betalningar

Långivaren har rätt att säga upp lånet om du inte betalar lånekostnaderna i tid, förutsatt att det står omnämnt i avtalet. Dock krävs att du vid ett flertal tillfällen är mer än en månad sen med att betala, alternativt att du är mer än en månad sen med att betala ett belopp som är större än 10 procent av lånesumman och övriga lånekostnader. 

2. Säkerheten för lånet har försämrats

Om din bostads skick försämras så pass mycket att den inte längre kan utgöra säkerhet för lånet har banken rätt att säga upp det. Detta gäller inte om priset sjunker för att bostadsmarknaden går ner, utan bara om du låter din bostad förfalla.

3. Låntagaren undviker att betala skulden

Om det står tydligt för banken att du aktivt undviker att betala skulden kan banken dra tillbaka lånet, även om du inte uppfyller de krav som står omnämnda under den första punkten.

4. Banken har synnerliga skäl

Synnerliga skäl innebär vanligtvis att banken på ett eller annat sätt har ekonomiska problem och därför inte längre kan driva bedriva låneverksamhet. I en sådan situation kan de säga upp ditt lån.

Vanliga frågor och svar

Vad händer när banken säger upp mitt lån?

Om din bank av någon anledning skulle säga upp ditt bolån måste du återbetala lånet, vilket för de flesta innebär att de behöver sälja sin bostad.

Hur undviker jag att banken drar tillbaka bolån?

Betala dina lånekostnader som avtalat och kontakta din bank i god tid om du av någon anledning skulle få svårt att betala.

Kan banken dra tillbaka ett beviljat bolån?

Ja, om du inte håller din del av avtalet kan banken dra tillbaka bolånet.

Är ett lånelöfte bindande?

Nej, trots att det kallas för ‘löfte’ är ett lånelöfte inte bindande utan endast ett preliminärt besked.

Vad är låneskydd?

Låneskydd är en slags försäkring som skyddar din betalningsförmåga om du inte kan betala dina lånekostnader till följd av exempelvis sjukdom, olycka, arbetslöshet eller annat inkomstbortfall.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.