Privatlån
2024-02-15
Räntefritt billån | Möjligheter, risker & bra att tänka på
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Går det att få räntefritt billån?

En del bilhandlare erbjuder möjligheten till räntefritt billån. Ofta tillkommer dock andra avgifter, varför det inte är säkert att det blir så mycket billigare i längden. Här kan du läsa om hur räntefria billån fungerar och vad som är bra att tänka på om du ska ansöka om billån utan ränta. 

Vad innebär räntefritt billån?

Ett räntefritt billån är en form av bilfinansiering där långivaren, oftast bilhandlaren, inte tar ut någon avgift för själva lånet. Du som köper bilen amorterar på lånet varje månad, men betalar ingen kostnad för lånet i sig. 

Motsatsen till räntefria billån är vanliga billån med ränta enligt en viss procentsats. Räntan kan vara fast eller rörlig, och delas in i nominell respektive effektiv ränta:

  • Nominell ränta: räntesatsen för själva lånet, till exempel 4,5%.

  • Effektiv ränta: den nominella räntan plus avgifter som ligger utanför lånet, såsom uppläggningsavgift och fakturaavgift. 

Eftersom den effektiva räntan inkluderar både ränta för själva lånet och andra kostnader är denna högre än den nominella räntan. Vid ansökan om billån med ränta är det således viktigt att räkna på den effektiva räntan för att få en rättvisande bild av vad den faktiska månadskostnaden skulle bli. Det är också den effektiva räntekostnaden du bör titta på vid jämförelse med kostnaden för ett räntefritt billån.

När kan det vara bra att köpa bil utan ränta?

Ett räntefritt billån kan vara bra om du inte har råd att köpa en bil kontant. Viktigt är dock, precis som med alla typer av billån och även privatlån, att kontrollera villkoren noggrant och jämföra olika bilhandlare och långivare. 

Se upp för dolda kostnader

Eftersom billån utan ränta innebär att bilhandlare inte tjänar några pengar på själva lånet, kompenserar många av dem genom att höja kostnaderna på annat. Detta är viktigt att vara uppmärksam på, eftersom det kan göra slutkostnaden för bilen lika hög som om lånet hade haft ränta, eller till och med högre.

Kompensationskostnader kan till exempel vara ett högre pris för bilen, dyrare uppläggningsavgift för lånet och dolda fakturaavgifter. 

Bra att tänka på gällande räntefria billån

  • Ett räntefritt billån kan ge dig sämre förhandlingsmöjligheter när det gäller att exempelvis pruta på bilens pris eller få extrautrustning till rabatterat pris.
  • Många bilhandlare tar ett högre pris för bilen för att kompensera för ett räntefritt lån. För att inte behöva betala ett överpris är det bra att först fråga vad bilen kostar kontant, och därefter be att få höra villkoren för ett lån med räntefri avbetalning.
  • Jämför villkor mellan olika finansiärer innan du tar ett billån eller privatlån. Med Zensums kostnadsfria tjänst kan du få offert på lån från flera olika långivare med bara en enda ansökan och kreditupplysning.

Vanliga frågor om räntefritt billån

Kan man få räntefritt billån?

Ja, en del bilhandlare erbjuder räntefria billån. Somliga kompenserar dock med att ta ett högre pris för själva bilen, så viktigt är att kontrollera villkoren innan du köper bil utan ränta.

Hur fungerar räntefria billån?

Ett räntefritt billån innebär att du köper en bil på avbetalning. Till skillnad från ett lån med ränta behöver du dock inte betala någon kostnad för själva lånet. 

Kan man köpa både nya och begagnade bilar med räntefritt billån? 

Det kan se olika ut hos olika bilhandlare. En del erbjuder endast räntefria billån för nya bilar, medan andra gör det även för begagnade bilar.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.