Privatlån
2024-02-15
Allt om peer to peer-lån – Zensum om vad p2p betyder

Så fungerar peer to peer-modellen och p2p-lån

När du har sålt något på nätet, bokat hämtning med bil eller hyrt boende av en annan privatperson har du använt en så kallad delningsekonomisk tjänst – det vill säga peer to peer, eller från person till person. Peer to peer-modellen återfinns inom en rad olika områden, inte minst i lånebranschen. Men vad är ett p2p-lån och hur fungerar det i praktiken? Det berättar vi mer om här.


Peer to peer-lån och dess innebörd

Peer to peer, eller p2p, är från början en datateknisk term som syftar på nätverk där datorer kommunicerar med varandra istället för att skicka datan via en central server. På så sätt blir alla parter i nätverket lika beroende av och viktiga för varandra. Den här modellen har inspirerat till nya affärsmodeller där privatpersoner vänder sig till andra privatpersoner som kan erbjuda det som efterfrågas. Dessa affärsmöjligheter hade dock aldrig kunnat uppstå utan två saker: teknik och internet. Idag tar vi för givet att vi kan beställa det vi behöver genom att gå in på en app på telefonen, men för inte så länge sedan var det otänkbart.


En alternativ låneform

P2p-lån är en låneform där du lånar pengar från andra privatpersoner. Låneformen är ett alternativ till ett traditionellt lån och skapar dessutom en investeringsmöjlighet då du kan tjäna pengar på att låna ut till andra privatpersoner. Idag finns det flera p2p-plattformar att vända sig till på nätet om du vill ta eller investera i p2p-lån.


Så fungerar ett peer to peer-lån

I mångt och mycket fungerar p2p-lån precis som ett traditionellt lån. I samband med att du tar lånet kommer du och långivaren överens om en återbetalningsplan, och du betalar ränta på lånet. För att ta ett p2p-lån behöver du vända dig till ett företag som specialiserar sig på att förmedla just sådana. Till skillnad mot andra låneförmedlare tar företaget ofta ut en avgift för att sammankoppla investerare och låntagare, antingen genom att ta en del av räntan som låntagaren betalar eller en provision som baseras på lånesumman. Hur räntan sätts varierar mellan olika p2p-låneförmedlare, vilket gör det till en aspekt som är viktig att undersöka oavsett om du ska låna eller investera.


Hur går jag tillväga för att ta ett p2p-lån?

Om du vill ta ett p2p-lån behöver du vända dig till en p2p-låneförmedlare, och för att komma igång är det ofta så enkelt som att signa upp med bank-ID. När du sedan ansöker om lån tar företaget en kreditupplysning på dig för att bedöma din betalningsförmåga, därefter tar företaget kontakt med olika investerare som är villiga att låna ut pengar. Det är sällan som p2p-lån kommer från en enda investerare, vanligtvis lånar du från flera privatpersoner. Det tar ofta lite längre tid för lånet att betalas ut jämfört med när du tar ett traditionellt lån, ibland upp till två veckor.


Vad ska jag tänka på när jag tar ett p2p-lån?

Även om många p2p-låneförmedlare kommunicerar att p2p-lån är billigare än vanliga privatlån är det inte alltid säkert att de i slutändan är det. Innan du bestämmer dig är det därför bra att jämföra lån från flera långivare så att du är helt säker på att du faktiskt väljer det mest förmånliga alternativet. Lånet må vara en engångsaffär, men återbetalningen av det kommer att påverka din ekonomi under en tid framöver. Något annat som är bra att tänka på är att noggrant läsa igenom alla villkor så att du vet vad som gäller.


Så här gör du för att investera i p2p-lån

Först och främst behöver du vända dig till ett företag som specialiserar sig på och har en gedigen erfarenhet av p2p-lån. Förutom att de kopplar ihop dig med olika investeringsmöjligheter sköter de allt det praktiska kring lånet. För att minimera den risk du tar undersöker företaget kreditvärdigheten hos samtliga låntagare, och den summa du investerar går sällan till en enda privatperson utan sprids mellan många lån. 


Att tänka på innan investering

När du ska välja p2p-plattform är det bra att undersöka både svenska och internationella alternativ innan du bestämmer dig. Fördelen med en svensk plattform är inte minst att verksamheten bevakas av Finansinspektionen, och det kan dessutom vara lättare att sätta sig in i hur allt från kreditbedömningar till indrivning går till. En internationell plattform är fördelaktig ur den aspekten att dina pengar lånas ut till privatpersoner från många olika länder, vilket sprider risken ytterligare. Oavsett om du väljer en internationell eller svensk plattform bör du har undersökt så att företaget är transparent med all information. 


Vanliga frågor om p2p-lån

Vad är ett p2p-lån?

Ett p2p-lån är ett lån där långivaren och låntagaren är privatpersoner, på svenska kallas det ibland för person till person-lån.

Vem kan ta eller investera i ett p2p-lån?

Vanligtvis krävs det att du är över 18 år för att få ta eller investera i p2p-lån.


Är p2p-lån en bra investering?

Det kan det vara, dock är det viktigt att komma ihåg att du behöver betala kapitalskatt på den vinst du gör.

Finns p2p-lån i Sverige?

Ja, idag finns det flera svenska företag som förmedlar p2p-lån.

Är p2p-lån bättre än ett vanligt privatlån?

Ett p2p-lån kan ha bättre villkor än ett vanligt privatlån, men även sämre. Försäkra dig därför om att du har undersökt alla möjligheter innan du bestämmer dig för ett alternativ.

Allt om peer to peer-lån – Zensum om vad p2p betyder

Vad är ett peer to peer-lån och hur fungerar det i praktiken? I den här artikeln berättar Zensum allt som finns att veta om p2p-lån.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen