Privatlån
2024-02-15
Lösa lån i förtid? Så går du tillväga
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Lös dina lån i förtid med samlingslån 

Funderar du på om du kan minska kostnaderna för dina befintliga lån och krediter? Ett alternativ är att ta ett samlingslån, det vill säga att du ansöker om ett nytt lån med bättre villkor som gör att du kan återbetala dina skulder i förtid. Här går vi igenom vad du behöver veta om att förtidslösa lån.

Vad innebär det att lösa lån i förtid?

Att lösa ett lån i förtid är när du återbetalar lånet innan avtalstiden har gått ut. Det är särskilt fördelaktigt om du har flera smålån och krediter med höga räntekostnader, eftersom lånekostnaderna annars kan utgöra en allt större del av dina utgifter. Om du inte har kapital över till att lösa skulderna själv kan en lösning vara att refinansiera skulderna med ett samlingslån med bättre villkor.
 

Varför ska jag lösa lån i förtid?

Syftet med att lösa lån i förtid är att minimera de kostnader som hör till lånet. Den ränta du behöver betala beräknas utifrån den kvarvarande skulden, vilket betyder att ju snabbare du återbetalar skulden desto lägre kommer den totala lånekostnaden bli. I vissa fall kanske du inte har möjlighet att lösa skulden på egen hand, men om du bakar om lånen och krediterna till ett hopbakslån kan du få bättre villkor och på så sätt betala mindre.

Hur går jag tillväga för att lösa lån i förtid genom samlingslån?

När du ska samla befintliga skulder i ett nytt lån är det viktigt att du undersöker flera låneerbjudanden så att du är säker på att du väljer det alternativ som passar din privatekonomi. Det kan du göra genom att vända dig till oss på Zensum. Börja med att räkna ut hur mycket du behöver låna för att lösa dina skulder, och skicka sedan in en ansökan till oss. Vi tar en kreditupplysning på dig och skickar din ansökan till ett flertal långivare som återkommer till dig med offerter. Om du får ett erbjudande som innebär att du skulle spara pengar kan du gå vidare med det, men det är inget måste. I vissa fall kan din nya långivare hjälpa dig att lösa dina gamla skulder, men i andra fall får du kontakta din gamla långivare själv.

Vilka lån tjänar jag mest på att lösa i förtid?

De lån som du tjänar mest på att lösa i förtid är mindre lån och krediter med höga räntekostnader och avgifter. Att däremot lösa lån där räntan är bunden är inte alltid lönsamt eftersom du då kan behöva betala ränteskillnadsersättning, vilket är en schablonersättning som beräknas utifrån en jämförelseränta som baseras på den aktuella räntan för bostadsobligationer. Läs därför igenom ditt låneavtal eller kontakta din långivare så att du vet vad som gäller innan du skrider till handling.

Vad ska jag tänka på när jag löser lån i förtid genom samlingslån?

När du ska lösa dina skulder genom att ta ett samlingslån är det viktigt att du tar reda på vad det nya lånet faktiskt kommer att kosta dig. Om du vill få en bra bild av den verkliga kostnaden räcker det inte att titta på listräntan, utan du behöver framför allt kontrollera lånets effektiva ränta. Den visar nämligen vad den totala kostnaden, inklusive avgifter, skulle bli för lånet per år uttryckt i procent. 

Vanliga frågor om att lösa lån i förtid

Vad kostar det att lösa ett bundet lån?

Kostnaden för att lösa ett bundet lån varierar eftersom den beräknas som skillnaden mellan lånets ränta och en jämförelseränta.

Är det bra att lösa lån?

Ja, har du möjlighet att lösa dina lån i förtid kan du spara mycket pengar.

Kan man lösa bolån i förtid?

Ja, enligt lag kan du alltid lösa dina lån när du vill, men om du har bundit räntan kan du behöva betala ränteskillnadsersättning.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.