Bolån
2023-04-27
Låna till tomt – Vi går igenom allt du behöver veta om tomtlån

Låna till tomt

När du ska köpa en tomt som du ska bygga hus på kan du inte ta ett vanligt bolån eftersom byggnaden utgör en del av säkerheten för lånet – om huset ännu inte existerar är det svårt att få lånet beviljat. Dock finns det andra alternativ för dig som vill köpa tomt, du kan till exempel finansiera det genom ett privatlån eller fastighetslån.


Vad innebär det att låna till tomt?

Om du vill ta ett lån för att finansiera ett tomtköp kan du antingen ta ett privatlån utan säkerhet eller ett bygglån. Det senare alternativet förutsätter att du redan har tänkt ut hur huset ska se ut och har en färdigställd byggplan, alternativt att ett byggföretag redan har köpt tomten och säljer den tillsammans med ett hus. Om du däremot har hittat den perfekta tomten och kanske vill fundera lite innan du bygger ditt drömhus kan tomten finansieras genom ett privatlån. När du sedan bygger huset kan privatlånet räknas in i produktionskalkylen, och bakas om till ett bolån när huset är färdigställt. 


Varför kan man inte ta ett vanligt bolån när man ska köpa tomt?

Anledningen till att banken inte kommer att bevilja ett vanligt bolån är för att själva bostaden utgör en del av säkerheten för bolånet. Att bevilja ett sådant lån utan en existerande bostad skulle helt enkelt innebära för stor risk då banken inte kan vara säker på att husbygget kommer att gå exakt som planerat.


Vem kan låna till tomtköp?

Du behöver vara minst 18 år, folkbokförd i Sverige och ha en årsinkomst på minst 120 000 kr för att jämföra lån hos Zensum. I slutändan är det dock din kreditvärdighet, dvs om din privatekonomi klarar de kostnader som lånet innebär, som avgör vilka lånevillkor du får. Zensum erbjuder privatlån med maxbelopp på 600 000 kr.

Hur tar man ett tomtlån?

När du ska ta ett privatlån för att köpa tomt behöver du komma ihåg att lånevillkoren kan variera rejält beroende på vilken långivare du vänder dig till. Det enda sättet att verkligen försäkra dig om att du får ett privatlån med så bra villkor som möjligt är därför att jämföra lån från flera långivare. Hos oss på Zensum får du hjälp med att hitta tomtlån med villkor som anpassas efter din livssituation. Vi tar bara en enda kreditupplysning på dig och skickar din låneansökan till flera långivare, som återkommer med offerter inom ett dygn. Om du vill ha hjälp med att se över och resonera kring vilket erbjudande som skulle passa dig bäst finns vi där för dig från start till mål.

Låna till tomt – Vi går igenom allt du behöver veta om tomtlån

Hur går man tillväga för att låna till en tomt att bygga hus på? Här berättar Zensum vad du behöver veta när du ska finansiera ett tomtköp genom tomtlån.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen