Privatlån
2024-02-15
Vad är en kreditgivare? – Zensum förklarar

Vad är en kreditgivare?

Det företag eller institut som lånar ut pengar eller låter en kund handla på kredit kallas för kreditgivare. I den här artikeln går vi igenom vad en kreditgivare är och gör, samt vad du ska tänka på för att få ett bra avtal när du själv behöver någon typ av lån.

Vad betyder kreditgivare?

En kreditgivare är ett finansföretag eller bank som ger en annan part ett lån eller låter den handla på kredit – kreditgivare är med andra ord synonymt med långivare. Dock förknippas namnen med olika typer av finansiella produkter även om deras verksamheter bygger på att låna ut pengar. 

Krediter som förmedlas till privatpersoner kallas för konsumentkrediter och regleras av konsumentkreditlagen. Idag är runt 250 olika finansinstitut och kreditbolag registrerade hos Finansinspektionen, vilket är en förutsättning för att få bedriva låneverksamhet i Sverige.

Hur väljer jag kreditgivare?

När du ska välja kreditgivare behöver du först och främst utgå från vad för slags finansiell produkt du är ute efter. En bank kan vara ett bra alternativ om du behöver ett bolån eller öppna ett lönekonto, men om du däremot vill ha ett kreditkort eller någon annan typ av kredit kan det finnas andra aktörer som kan ge dig mer förmånliga erbjudanden. Av denna anledning är det alltid viktigt att du jämför offerter från flera kreditgivare innan du bestämmer dig, oavsett om det gäller ett privatlån, bolån eller någon slags konsumtionskredit.

Kan lån eller krediter övertas av en annan kreditgivare?

Ett lån eller en kredit kan flyttas över till en annan kreditgivare om detta står omnämnt i kreditavtalet, men flytten får enligt lag inte medföra att kredittagarens villkor försämras. I praktiken innebär det att om ditt lån skulle övertas av en annan kreditgivare har du rätt till samma räntesats och avgifter som tidigare. Du ska dessutom ha blivit informerad om överlämnandet innan transaktionen sker.

Vanliga frågor om kreditgivare

Vad menas med kreditgivare?

En kreditgivare är ett företag eller bank som erbjuder lån eller krediter.

Är kreditgivare och långivare samma sak?

Ja, det enda som skiljer kreditgivare och långivare åt är vilken typ av finansiell produkt de erbjuder.

Hur vet man vilken kreditgivare som ger det bästa lånet?

För att vara helt säker behöver du använda en jämförelsetjänst, såsom den Zensum tillhandahåller. Då får du jämföra låneerbjudanden från ett flertal långivare och kan därmed välja det bästa.

När kan en kreditgivare säga upp en kredit i förtid?

Om du inte har betalat kostnaderna som avtalat kan kreditgivaren ha rätt att säga upp krediten. Du hittar mer information i ditt kreditavtal.

Vad är en kreditgivare? – Zensum förklarar

Allt om kreditgivare ✓ Vad en kreditgivare är ✓ Så väljer du rätt kreditgivare ✓ Kan krediter övertas av en annan kreditgivare? ✓ Läs mer hos Zensum.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen