Privatlån
2024-02-15
Så fungerar företagslån → Zensum förklarar
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Företagslån – så fungerar det

Ibland räcker inte företagets medel till och då kan ett företagslån vara lösningen. För många företagare är den här typen av lån i själva verket både den vanligaste och viktigaste formen av extern finansiering. I den här artikeln kan du läsa mer om vad företagslån är och hur det fungerar. 

Så fungerar företagslån

Ett företagslån är särskilt utformat för företag. När du tar ett företagslån ingår du ett avtal med långivaren som innebär att du får låna en viss summa pengar som du sedan amorterar på under en viss period. Långivaren tar även betalt för lånet i form av räntor och andra avgifter. Företagslån liknar på så sätt privatlån. De stora skillnaderna återfinns dock i de krav som ställs på dig som låntagare och själva ansökningsprocessen. 

Grundkraven för ansökan av företagslån

För att du ska beviljas lån är det viktigt att du uppfyller de krav som långivaren ställer. Dessa krav ställs för att minska den riska långivaren tar när den lånar dig pengar.

Kraven kan variera mellan olika långivare, men de flesta ställer följande generella krav:

  • Du som låntagare måste ha ett registrerat företagsengagemang på företaget.
  • Företaget måste ha en giltig företagsform.
  • Företaget måste vara aktivt.
  • Företaget måste vara registrerat i Sverige.

Utöver dessa generella krav är det även vanligt att långivaren vill att du i ansökan presenterar företagets affärsplan, budget och bokslut för de senaste åren. På så sätt kan kreditgivaren mer konkret avgöra hur stor risk den tar. Om du nyligen startat ditt företag och därmed saknar bokslut räcker det oftast att du kan presentera affärsplanen och budgeten. 

När du har skickat in ansökan om företagslån tittar långivaren på den information du lämnat och gör en bedömning av företagets förmåga att betala tillbaka lånet. Därefter meddelar långivaren huruvida ansökan beviljats eller avslagits.

Företagslån med och utan säkerhet

De flesta långivare vill ha någon form av säkerhet för företagslånet. Det säkerställer att långivaren får tillbaka de utlånade pengarna om du inte betalar tillbaka lånet enligt avtalet. En sådan säkerhet kan bestå av fast egendom eller en borgensman. Borgensmannen förbinder sig då att betala skulden å dina vägnar. Allt som du lämnar som säkerhet kan utnyttjas av långivaren om du inte kan fullfölja avtalet, vilket kan få konsekvenser för både dig och din familj eller den som gått i borgen för dig eller ditt företag.

Du kan även ansöka om företagslån utan säkerhet. Det innebär helt enkelt att långivaren lånar ut pengar till ditt företag utan att kräva att du intecknar något som säkerhet. Eftersom långivaren endast har företagets återbetalningsförmåga att gå på är lånebeloppet vanligtvis mindre än för ett företagslån med säkerhet. 

Räntan – kostnaden för företagslånet

Räntan är kostnaden för företagslånet och betalas löpande under hela löptiden. Hur hög räntan är beror på den nuvarande marknadsräntan, företagets kreditvärdighet, vilken säkerhet du lämnat och hur stort lånet är. Räntan kan vara antingen rörlig, det vill säga att den förändras i takt med marknadsräntans svängningar, eller fast, det vill säga att du betalar samma ränta under hela löptiden. Då räntesatsen varierar mellan olika långivare rekommenderar vi att du jämför olika företagslån innan du lånar pengar till ditt företag.

Vanliga frågor om företagslån

Vilken typ av företag kan teckna ett företagslån?

Ett företagslån kan tecknas av aktiebolag, enskilda firmor, kommanditbolag och handelsbolag. 

Vad kan jag använda företagslån till?

Ett företagslån kan användas till många olika saker till exempel för att investera i materiella tillgångar, renovera, ta fram en ny produkt eller ta sig ur en tillfällig ekonomisk svacka.

Vad vill långivaren veta vid ansökan om företagslån?

Det varierar mellan olika långivare. Generellt sätt vill de dock att du presenterar företagets affärsplan, budget och bokslut för de senaste åren.

Hur mycket kan företaget låna?

Det beror bland annat på vad lånet ska användas till, företagets kreditvärdighet och vilken säkerhet som lämnas.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.