Privatlån
2024-02-15
Vad är en buffert? – allt om buffertsparande

Vad är en buffert och hur stor bör den vara?

Hur man reagerar vid oförutsedda händelser kan ibland ha en direkt koppling till om man klarar av utgifterna som de medför. Genom att ha en buffert kan du skapa den ekonomiska trygghet du behöver för att kunna tackla situationer som belastar din ekonomi. Här får du lära dig allt du behöver veta om buffertsparande.

Vad är en buffert?

En buffert är ett sparande som endast är avsett för oförutsedda utgifter – den ska inte användas till konsumtion. Några tillfällen då en buffert kommer väl till pass är när bilen går sönder, hunden behöver opereras eller du har fått en räkning du inte var beredd på. Till skillnad mot andra typer av sparanden bör bufferten vara lätt att komma åt, du ska alltså inte behöva genomgå någon krånglig process för att få tillgång till pengarna. Att ha sin buffert i aktier, fonder eller en fastighet är därför inte optimalt, då det i dessa fall inte är säkert att du kan använda pengarna samma dag som du behöver dem.

Varför ska man ha en buffert?

Ekonomiska överraskningar är en del av livet – ibland inträffar händelser som leder till att utgifterna blir högre än väntat, oavsett hur mycket man försöker förebygga det. Syftet med att ha en buffert är att motverka ekonomiska problem, men en annan fördel är också att det skapar en slags psykologisk trygghet. Om du skulle bli av med jobbet kan vetskapen om att du har en buffert göra att det blir lättare att behålla lugnet, då bufferten ger dig mer tid att söka nytt arbete. Istället för att hoppa på första bästa jobberbjudande kan du då välja ett jobb som du faktiskt vill ha. På så sätt kan bufferten leda till att du faktiskt förbättrar din livskvalitet, både lång- och kortsiktigt.


Hur stor buffert behöver jag? Zensum ger dig några enkla råd!

Hur stor buffert du behöver beror helt på din livssituation – boende, partner, barn, djur och bil är exempel på faktorer som påverkar vilket belopp som är rimligt. Nedanstående råd är därför generella, om du har en dyr hobby eller flera fordon bör du ta det i beaktning.

Singel utan barn

Det rekommenderade beloppet för dig som är singel utan barn är 1-2 månadslöner efter skatt. Om du bor i hus eller bostadsrätt behöver du en större buffert än om du bor i hyresrätt.

Singel med barn

Du som är singel och har barn bör ha en buffert på 2-3 månadslöner efter skatt. Tänk på att äldre barn medför mer kostnader än yngre, och att det därför kan vara bra att öka bufferten med tiden.

Par utan barn

Par utan barn som delar på boendekostnader och liknande bör ha en buffert på 1-2 månadslöner efter skatt. Här räknas även par med barn som flyttat hemifrån in.

Par med barn

En familj med hus och bil kan råka ut för många oförutsedda kostnader. Det rekommenderade beloppet för en buffert är därför 3-4 månadslöner efter skatt.


4 tips för ett framgångsrikt buffertsparande

1. Välj rätt sparform

Välj en sparform som gör det enkelt för dig att komma åt pengarna när det behövs och där du inte riskerar att förlora dem. Ett tryggt alternativ är därför att öppna ett vanligt sparkonto, du får visserligen inte någon avkastning på pengarna, men å andra sidan riskerar du inte att förlora dem.


2. Analysera din livssituation

Din unika livssituation avgör vilken summa som är rimlig för dig att ha i buffert. För singlar utan barn är rekommenderas 1-2 månadslöner i buffert, men om du bor själv i ett hus med renoveringsbehov eller har häst är det mycket möjligt att du behöver en betydligt större buffert än så.


2. Spara minst 10 % av din lön

Skapa en automatisk överföring så att minst 10 % av din lön förs över till buffertkontot i början av varje månad. Detta är något som är bra att fortsätta med även efter att du har nått ditt sparmål för bufferten, men då bör du överväga en sparform med högre avkastning.

4. Minskade utgifter med samlade lån

Att spara pengar till en buffert blir mycket enklare om du får ned dina månadskostnader på dina lån. Avi-avgifter och räntor drar lätt iväg och på sikt kan du istället lägga de pengarna i din buffert om du samlar lånen till ett enda lån.

Vad är en buffert? – allt om buffertsparande

Vad är buffertsparande och hur mycket bör du spara? Zensum lär dig knepen för en trygg privatekonomi.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.