Privatlån
2024-02-15
Hållbar budget 2024 – här är Zensums bästa tips

Så gör du en hållbar budget

Genom att planera dina inkomster och utgifter kan du ta kontroll över din privatekonomi. Detta kallas för att göra en budget och är ofta nyckeln till få pengar över i slutet av månaden. I den här guiden får du våra bästa tips om hur du gör en realistisk budget utifrån din livssituation.

Vad är en budget? 

En budget är en slags planering över inkomster och utgifter. Det finns många anledningar till att göra en hushållsbudget, kanske vill du få bättre koll på vad dina pengar går till eller spara till något speciellt. Oavsett vad din anledning är kommer budgeten att hjälpa dig få bättre kontroll över din ekonomi. En budget är en slags planering över inkomster och utgifter. Det finns många anledningar till att göra en hushållsbudget, kanske vill du få bättre koll på vad dina pengar går till eller spara till något speciellt. Oavsett vad din anledning är kommer budgeten att hjälpa dig få bättre kontroll över din ekonomi.

Hur använder man en budget?

Genom att ha en budget blir det lättare att skilja på vad du behöver och vad du kan vänta med att köpa, så att du slipper låna pengar. Om du till exempel har för avsikt att endast lägga en viss summa på mat varje månad blir det enklare att välja bort dyra råvaror som skulle göra att din matbudget överskrids. Budgeten kan också hjälpa dig att få syn på utgifter som du betalar av ren vana, men som du faktiskt kan dra ner på. 

Hur du gör en hållbar budget

När du gör en hållbar budget är det viktigt att börja i rätt ände, det vill säga med att sammanställa dina inkomster. Nedan förklarar vi steg för steg hur du går tillväga för att skapa en budget samt hur du får den hållbar.

1. Sammanställ hushållets inkomster

Först behöver du ta fram alla uppgifter om dina inkomster och summera dessa. Inkomster kan till exempel vara lön, pension och bidrag.

2. Sammanställ hushållets utgifter

Därefter behöver du se över dina utgifter. Det enklaste sättet att få överblick över alla utgifter är att ta fram ett kontoutdrag och se vad pengarna har gått till den senaste månaden. Om summan av utgifterna är lika stora som dina inkomster är det inte särskilt svårt att förstå att du inte har pengar över. Utan pengar över blir det svårt för dig att skapa en buffert.

3. Definiera utgifterna

När du har gått igenom alla utgifter under föregående månad behöver du definiera vilka som  är nödvändiga och vilka som är det. På så sätt kan du se vilka utgifter du faktiskt kan dra ner på i fortsättningen.

Exempel på nödvändiga utgifter:

  • Boendekostnader
  • Återbetalning av lån
  • Telefon
  • Försäkringar
  • Mat 
  • Övriga levnadskostnader (t ex resekostnader, kläder eller oväntade utgifter)

4. Vilka utgifter går att minska på?

Vissa utgifter hamnar i gråzonen mellan att vara nödvändiga och inte. Mat är ett exempel; du behöver äta, men du kan minska dina totala utgifter genom att planera dina måltider och äta ute mer sällan. Andra kostnader kan du vara tvungen att dra ner på helt och hållet under en period om du ska lyckas hålla din budget.

5. Så blir din budget realistisk och hållbar

  • Lagom är bäst

Såvida du inte är hårt skuldsatt bör du inte sätta en så sträng budget att allt det roliga i livet försvinner. Det ökar nämligen risken för att du känner dig misslyckad vid minsta avsteg och ger upp budgeten. Försök därför att vara rimlig – om du har ett sparmål kanske du inte behöver äta på restaurang flera gånger i månaden. Men om du däremot lyckas hålla din budget och ändå kan gå på restaurang vid något enstaka tillfälle kan det vara ett sätt att få det bästa av två världar.


  • Stryp inte utgifter som gör att du spenderar mindre pengar på annat

Streamingtjänster är exempel på utgifter som skulle kunna ses som onödiga, och kanske behöver du inte prenumerera på tre olika. Samtidigt kan en streamingtjänst å andra sidan bidra till att att du tillbringar mer tid hemma istället för att spendera pengar på dyrare aktiviteter – men satsa på en och inte tre.


  • Se till att det finns utrymme för oväntade utgifter

Eftersom livet är fyllt med ekonomiska överraskningar är det viktigt att du räknar med dessa när du gör din budget. Även om du ännu inte vet vad nästa månad bjuder på för utgifter, ta höjd för dessa. Om det skulle visa sig att du har pengar över vid nästa löneutbetalning kan du alltid sätta in dem på sparkontot.

Hållbar budget 2024 – här är Zensums bästa tips

Så gör du en realistisk hushållsbudget och får bättre koll på din ekonomi. Zensum lär dig alla knepen för en trygg privatekonomi.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen